Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rogue One: Star Wars Story

15. 12. 2016

(Bez spoilerů)

Hned na začátek musím říci, že se považuji za celkem velkého fanouška Star wars filmů. Původní trilogii znám nazpaměť, tu novější skoro také a epizoda 7 se mi líbila.

Včera (no vlastně dnes) jsem se, stejně jako minulý rok, vydal na půlnoční premiéru Hvězdných válek. Oproti The Force Awakens bylo v našem maloměstském kině zhruba o 80% procent lidí méně (asi 10), což může ukazovat na to, že Disney trošku přestřelil, když chce vydávat co rok to jeden film z vesmíru Star Wars, i když tento byl trochu jiný.

George Lucas natočil v roce 1977 epizodu 4. Nová naděje (v té době to byla jenom Nová naděje, název epizoda 4. se přidala o pár let později). V letech 1980 a 1983 vznikly epizody 5 a 6, a na přelomu tisíciletí díly 1, 2 a 3. Aby v tom byl trošku zmatek prodal George Lucas práva ke svým filmům studiu Disney, a ti dostaly skvělý nápad jak vydělat pár dolarů navíc. Minulý rok přišla Síla se probouzí, bez názvu epizoda 7, protože by to prý mohlo mladší generaci zmást. A konečně letos Rouge One, což je technicky vzato díl mezi epizodami 3 a 4. To jen pro ty co se v tom trošku ztrácí.

rogueone.jpg

 

Rogue One, který se měl v Česku původně jmenovat Darebák jedna, vypráví o skupině rebelů, kteří chtějí ukořistit plány nejničivější zbraně galaktického impéria, aby ji poté mohli zničit. Samozřejmě mluvíme o Hvězdě smrti.

Na začátku nám jsou představeny všechny charaktery a dokonce se zde objevují staří známí například Wilhuff Tarkin, Bail Prestor Organa a samozřejmě Darth Vader. Mimochodem generál Tarkin vypadá opravdu super. Úvodní půl hodina je trochu zmatečná, je zde až moc střihů na různé planety, jejichž jméno jste stejně nikdy neslyšeli.

Jestli čekáte akci od začátku do konce, raději zůstaňte doma. Skupina rebelů se vesmírem spíše jen tak potuluje, a navštěvují osoby, které jsou vám upřímně úplně jedno, protože vy chcete vidět světelné meče, blastery a tak. Bohužel epizoda dost často nudí, a chvílemi spíše působí jako televizní film s nízkým rozpočtem. Hodinu a půl jsem byl přesvědčen tento díl už nikdy nevidět, naštěstí poslední půl hodina, alespoň trochu něco zachraňuje. A posledních 5 minut bylo možná to nejlepší co jsem kdy ve Hvězdných válkách viděl. Jenže tohle přichází žalostně pozdě.

Chvíle, kdy nemáte pocit, že koukáte na televizní inscenaci, a jsou zde záběry na Hvězdu smrti, která vypadá fantasticky, a každého fanoušku musí mrazit v zádech. Objevují se zde narážky na předchozí díly: I have a bad feeling about th…, a samozřejmě nesmí chybět ostošest hláškující robot. Zvuk Tie-Fighterů je stejně krásný jako vždy a souboje z pohledu X-wingů jsou úžasné, naneštěstí moc jich tu není. Zamrzí absence úvodních titulků s hudbou Johna Williamse.

Bohužel bojím se to říci, ale Rouge One je to nejhorší co kdy vzniklo ze světa Hvězdných válek. Ke skupince rebelů jsem se nevypracoval žádný větší vztah. Zklamala mě Jyn Erso v podání Felicity Jones a hlavně Diego Luna alias Cassian Andor, kterým to po celou dobu nějak nevěřím. Začínám mít strach kam se Star Wars bude ubírat, příští rok nás čeká epizoda 8, tak uvidíme.

 

Nový web: www.top-6.cz


Rogue One: Star Wars Story - 70%


Co si myslíte vy o novém dílu? Libí se Vám Hvězdné války, napistě mi to do komentářů. :)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

WHAT??

(Martin, 16. 12. 2016 17:45)

Trošku vedle, nemyslíš si? Takže popořadě: Pár lidí, co sledují cokoli o Star Wars, znají ty planety. Např. Yavin 4 je docela dost známý. A to sleduji jen filmy a Star Wars Rebels. Rogue One se také nepřekládal kvůli tomu, že to může pro fanoušky vyznít celkem divně (a vím že nejsem sám). S Tarkinem a Darth Vaderem souhlasím, možná to byly dokonce nejlepší postavy filmu. Další věc - někteří lidé se také zajímají o příběh, nepotřebují vidět pořád jen blastery a světelné meče. Epizoda se tomu říkat nedá, ale říká se tomu antologie, takže také proto tam nebyly úvodní titulky, protože se to zkrátka neřadí mezi epizody. Znovu musím souhlasit ohledně jedné věci, a to K-2SO. Nevím, co k tomuto droidovi víc dodat. A tvrzení, že je to to nejhorší???? Jako vážně??? Stačí to porovnat s Epizodou 1 a máš jasno. Jen jedna věc mě ve filmu zklamala. A to smrt všech hlavních postav. Ale pak jsem si uvědomil, že pro to povstání to vlastně bylo nezbytné, např. věta z Transformers říká: ,,Bez obětí není vítězství!" Mě se film velice líbíl, humor nechyběl, K-2SO v tom zaválel. Jediní herci co sem poznal byli v postavách Galena, Jyn, Darth Vadera, Imwe, Sawa, Alan Tudyk alias K-2SO (úplné překvapení, protože jsem jeho velký fanoušek, hrál i v Transformers 3) Leii a Tarkina (asi nejlepší CGI co jsem kdy viděl). Na další epizodu se těším neskutečně, doufám že bude odhalen Snoke.

Re: WHAT?? DODATEK

(Martin, 16. 12. 2016 17:52)

Navíc ani světelné meče zmiňovat je docela nemožné, když jediný, kdo ho ve filmu mohl použít, byl Darth Vader (Nakonec pro mě nejlepší scéna z celého filmu a asi nejlepší scéna s Darth Vaderem ze všech). Ostatní Jediové byli zabiti a Obi-Wan se skryl, takže asi tak.

Re: Re: WHAT?? DODATEK

(Veday, 16. 12. 2016 18:16)

No to je právě to, jak jsem napsal považuju se za celkem velkého fanouška filmů hvězdných válek, ale nikdy jsem nepřečetl ani jednu knihu o SW a neviděl ani jeden vedlejší seriál (a ani nikdy nechci). Proto moje znalosti začínají někde u Tatooine a končí u Yavinu. No rozhodně název Darebák jedna by vyšel hodně divně. Souhlasím s tím, že nepotřebuju mít v SW pořád jenom akci, jenže blastery a světelný meče, je přesně to co dělá hvězdný války tak super, a všichni se shodnou tam, že konec je z toho filmu nejlepší, proč asi? Smrt všech hlavním postav je zároveň věc, která mě hodně potěšila, ne snad že bych jim přál smrt, ale už mam dost všech těch Happy endů. Neříkám, že úvodní titulky by tam měly být, jen říkám, že mě to mrzelo, že tam nejsou, stejně tak jako hudba Johna Williamse. Já osobně jsem rád, že se hodně lidem nový díl líbil, jsem rád, že star wars furt v lidech dokáží vyvolat emoce, a stále zajímají hodně lidí, a moc bych se chtěl zařadit, mezi ty co z kina odcházeli nadšený, ale bohužel.... Na další díl, se také a neskutečně těším a moc děkuji za komentář, očividně se vyznáš v SW více než já :) :)

Lejla II

(Díky Ti, 15. 12. 2016 19:10)

Byl

Díky Ti

(Lejla II., 15. 12. 2016 19:01)

Díky mému přítelovi, jsem zjistila, že to není zase tak hrozné, a že to není úplný omyl. Ano jsem dívka. a musím říci, že mě baví IV A V díl. Jsou fakt top. Škoda že na tuhle novinku, jsem zajít ještě nemohla

Re: Díky Ti

(Veday, 15. 12. 2016 19:09)

Tvůj přítel bude zřejmě velmi moudrý člověk :)