Jdi na obsah Jdi na menu
 


Filmy podle knížek #2 – Hlava 22

5. 10. 2016

Po velkém úspěchu Hlavy XXII od Josepha Hellera, bylo jen otázkou času, kdy se kniha dočká svého filmového zpracování. Možnost režie dostal Mike Nichold známý především filmem Absolvent s Dustinem Hoffmanem, za kterého dostal Oscara. Do hlavní role byl obsazen Alan Arkin. Jako další zde hráli například Art Gartfunkel (ano ten Gartfunkel), Martin Sheen (otec Charlie Sheena) nebo Orson Welles.

Joseph Heller se celkem rozepsal a kniha má něco málo přes 500 stránek, a na hodně místech byla spíše nudná a zdlouhavá, proto jsem se těšil jak si s tímto poradí film. Úkol to nebyl zrovna jednoduchý, v knize přeskakujeme do různých časových období a můžeme se orientovat jenom podle toho, kolik je zrovna limit povinných letů. Přesně takhle to také funguje ve filmu, ale ani na chvilku jsem se neztrácel, i když to může být díky tomu, že jsem zrovna dočetl knihu.

Tvůrci se naštěstí celkem drželi knižní předlohy, i když některé věci byly samozřejmě vynechány nebo změněny, ale přesto mám z filmu stejný pocit jako z knihy. Válka je zlá, zbytečná a nedává žádný smysl. V tomto tedy tvůrci uspěli.

hlava22.jpg

 

Byla splněna i norma absurdních a vtipných situací, které zde samozřejmě nesmějí chybět. Den po shlédnutí filmu si ale nepamatuji už ani jednu. Po celou dobu jsem si říkal, že bych si radši pustil M*A*S*H, který ve stejném pohledu na válku přece jenom uspěl o trochu lépe.

Znáte ten pocit, kdy čtete knihu a představujete si po svém všechny postavy a místa, a poté vidíte film a jste akorát zklamáni, protože vaše představy byly daleko lepší. Tak přesně takový pocit jsem při filmu neměl, Yossariana jsem při čtení viděl zhruba stejně, tak jak ho ztvárnil Alan Arkin, i další postavy mě nezklamaly.

Pokud nemáte čas na přečtení 500 stránek dlouhého románu, rozhodně neuděláte špatně, když sáhnete po tomto filmu. Za celých 120 minut jsem se rozhodně nenudil, což o knížce říci nemohu.



Film: Hlava 22          70%

 

moje recenze na knihu Hlava XXII zde

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář