Jdi na obsah Jdi na menu
 


Colum McCann - Co svět světem stojí

2. 4. 2017

Colum McCann je poměrně neznámý irský spisovatel, který v roce 2009 napsal knihu „Co svět světem stojí“, která byla o dva roky později vydána i v České republice. Kniha je složena z několika zdánlivě nesouvisejících dějových rovin, které spojuje jedna neuvěřitelná a reálná událost.

cosvet.jpg
 

Světová obchodní střediska v New Yorku se do historie zapsaly především díky teroristickým útokům, ale tato kniha se odehrává o 30 let dříve, kdy byl svět v mnohém ještě v pořádku. V srpnu roku 1974 Philippe Petit spáchal mnohými umělecký zločin století. Zrovna, když se New York probouzel do dalšího dne Philippe Petit, se procházel na ocelovém laně ve výšce přes 400 metrů mezi „dvojčaty“.

Celá kniha se okolo této události točí, ale samotný Philippe Petit je v knize jen na pár stránkách. Hlavními hrdiny jsou osoby ze dna společnosti nebo lidé s těžkými životními osudy. Jedná se o celkem depresivní čtení, dokonce na jedné celé stránce je vyjmenováno zhruba 50 způsobů, jak můžeme zemřít.

V knize je celkem hodně dějových linií, a s některými postavami jsem neměl vůbec žádný problém se sžít, ale bohužel, jsou zde i příběhy, které pro mě nebyly moc zajímavé. Nejvíce kniha fungovala s dějem, který se odehrával v Bronxu, který je zde popisován jako nejhorší místo na světě.

I přestože je tato kniha super, a určitě si v ní najde každý svojí oblíbenou postavu, mě nejvíce oslovily části, které byli přímo o přípravě a samotné chůzi mezi mrakodrapy.

Pokud vás více než tato kniha, zaujal čin Philippa Petita doporučuji dokument Muž na laně nebo i stejnojmenný film, kde provazochodce ztvárnil Joseph Gordon-Levitt.

 

Colum McCann – Co svět světem stojí 75%

 

Synu, jediné, co potřebuješ vědět o válce, je: Nechoď do ní.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář