Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pierre Boulle - Most přes řeku Kwai

1. 11. 2016

Pierre Boulle napsal v roce 1952 válečný román - Most přes řeku Kwai. Před druhou světovou válkou žil v Indočíně a utekl z ní až po obsazení Japonci. Nakonec byl však zajat a odsouzen doživotním nuceným pracím. Ze zajetí se mu podařilo v roce 1944 uprchnout. Všechny tyto události mu zřejmě byly inspirací pro sepsání této knihy.

mostpresrekukwai.jpg

 

Na začátku války prohrávali Angličané, kde se dalo. Situace nebyla jiná ani v Asii, kde se anglické vojska vzdávala po tisících. Proti nim stály jednotky Japonců, kteří se řídili heslem, „Smrt je lepší než se vzdát“. Proto se ke všem vojákům v zajateckých táborech chovali bez respektu, a nedalo by se říci, že se chovali podle Ženevských úmluv.

Stejná situace je i v táboru u řeky Kwai. Byl sem přesunut celý oddíl (pluk, armáda, rota, četa...opravdu netuším co je správně) pod velením plukovníka Nicholsona. Mají za úkol postavit most přes řeku. Hned po příchodu, jim vedoucí tábora plukovník Saitó oznámil, že nemá rád Brity a ať nečekají žádnou flákárnu, a ke konci svého projevu ještě párkrát zmínil, že nemá rád Brity. Bohužel netušil jak je plukovník Nicholson zásadový a začíná mezi nimi hra o psychologickou nadvládu nad táborem.

Ve stejné chvíli o pár stovek kilometrů dál, si pár chytrých hlav uvědomí, že Japonci staví důležitou železniční tepnu, a že by bylo dobré, kdyby se jim ji podařilo zničit. Za cíl útoku zvolí nově vznikající most přes řeku Kwai. K této akci jsou vybráni tři vojáci speciálních sil.

most-pres-reku-kwai.jpg

 

Příběh je rozdělen na dvě části, a daleko zajímavější pro mě bylo číst o přípravách k zničení mostu a operaci samotné, než o stavbě. Největším problém pro mě byl Nicholson, který představuje vše, proti čemu bojoval Hawkeye Pierce ze seriálu M*A*S*H. Plukovník je naprostý zelený mozek, sice má rád své vojáky, ale je mu úplně jedno jestli trpí nebo ne, většinu času se chová jako naprosté „pako“, a díky němu mě část z tábora moc nebavila.

Pierre Boulle sám zažil krutosti války a rozhodně se nebojí psát o Japoncích to, co si myslel. Z dnešního pohledu by to i někdo mohl považovat za rasismus. Jsou zde popisování jako opice, zaostalý a necivilizovaný národ. Na druhou stranu Evropané, a především Angličané, jsou zde vylíčeni jako nadřazená rasa.

Knížka je opravdu krátká a má zhruba 170 stránek, a v mém vydání je zde i pár obrázků. Ilustrace provedl slavný český umělec Václav Boštík. Musím říci, že u většiny obrázků mi unikl smysl, a nepochopil jsem jejich význam, což je pravděpodobně dáno tím, že nerozumím umění.

most-pres-reku-kwai-2.jpg

 

Za část o přípravách ke zničení mostu bych dal 90% a za část z tábora 60%, průměrově za celou knihu to vychází na 75%.


Pierre Boulle - Most přes řeku Kwai 75%


Ten zasranej most eště nestojí, doktore. Ta zasraná dráha toho zasranýho mikada eště nevede přes tu zasranou řeku tohodle zasranýho kraje. Náš zasranej plukovník má pravda a ví, co dělá. Když uvidíte, řekněte mu, že všichni za ním stojíme a že ta zasraná opice eště nevyřídila zasranou anglickou armádu.“


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář