Jdi na obsah Jdi na menu
 


Truman Capote - Chladnokrevně

22. 1. 2017

Autorem knihy je Truman Capote, známý také dílem Snídaně u Tiffanyho, a také tím, že měl pravidelný sex s Andy Warholem. Chladnokrevně vypráví o vyvraždění rodiny Clutterů, které se skutečně stalo v polovině minulého století v obci Holcomb.

chladnokrevne.jpg

 

Kniha začíná popisem Holcombu, kde leží, kdy se postavila místní banka, kolik tříd má místní škola a jaké jsou zde průměrné srážky (roční průměr činí dvě stě devadesát pět kubíků). Prostě samé podstatné věci. Dále jsou nám představeni obyvatelé tohoto malebného městečka, prvně je tu pan Clutter, který měřil stopětasedmdesát a nosil zásadně brýle bez obrouček a hlavně, je majitelem farmy v říčním údolí. Poté je nám představena jeho rodina, co dělá přítel jeho dcery, a jak moc se na místní poště roznáší drby. A v neposlední řadě, se zde píše asi tak o dalších miliónech lidí.

Ano, začátek je trošku nudnější, ale poté co dojde k vraždě, kniha nabírá spád. Je zajímavé číst o tom, jak tento čin kompletně změnil život místních obyvatel. Truman Capote se tímto případem intenzivně zajímal, četl úřední záznamy a mluvil s lidmi, kteří byli přímými účastníky. Pravděpodobně knize věnoval hodiny a hodiny práce, a z jeho psaní máte pocit, jakoby se stal dalším obyvatelem Holcombu, který podává informace o svých sousedech.

Velká část knihy se také věnuje vrahům, hned od začátku víme, kdo bude vraždit, takže žádné překvapení. Pasáže, kde jsou vylíčeny podrobnosti jejich života, především samotné vraždy, jsou šokující, navíc když uvážíte, že se to skutečně stalo. Poslední okamžiky obětí a nalezení jejich těl, ve vás budou dlouho.

Autor vrahy sice neobhajuje, ale snaží se přinést další pohled do jejich životů, ukázat, že pod skořápkou nelítostných vrahů jsou obyčejní lidé. Dozvídáme se o nich takřka vše, od jejich dětských let přes dospělý život až po život na útěku. Ke konci jsem s nimi, tedy spíš s jedním z nich, chvílemi soucítil.

Pokud přetrpíte úvodní, celkem nudnou část, kniha se vám odvděčí propracovanou sondou do pocitů osob přímo spojených s vraždou. Doporučuji i film Capote z roku 2005, který je celý o tom jak Truman Capote tvořil tuto knihu. Philip Seymour Hoffman dokonce dostal Oscara za hlavní roli.


Truman Capote – Chladnokrevně 75% 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář