Jdi na obsah Jdi na menu
 


J. K. Rowling - Harry Potter a prokleté dítě

20. 2. 2017
Neexistuje moc lidí, kteří by neznali Harryho Pottera. Všech 7 dílů se ihned stalo kultovními a z J. K. Rowlingové udělaly miliardářku. Nyní se po 10ti letech opět vracíme do čarodějnického světa. Pravděpodobně k nemalé radosti různých charitativních organizacích, kterým Rowlingová odkázala podstatnou část svých výdělků z této úspěšné série.
 
proklete-dite.jpg
 
Nový díl začíná zhruba 17 let po událostech popsaných v Relikvii smrti. Harry Potter je znuděný úředník (nebo co vlastně je), Hermiona je ministryně kouzel a Ron je prostě Ron. Hlavními postavami jsou tentokrát Albus Potter (Harryho syn) a Scorpius Malfoy (Dracův syn). Mimochodem proč, když chtěli Draco a jeho žena ukázat, že je jejich rodina hodná, tak dali svému dítěti jméno Scorpius? Každopádně Scorpius a Albus jsou nejlepší kamarádi, a jsou totálními outsideři Bradavic. Bohužel, zde není moc čas na velké prokreslení postav, a my víme jenom to, že Albus nemá moc rád svého otce a Bradavice.
 
Příběh se točí okolo cestování v čase, což by bylo super, ale bohužel zde, na rozdíl od 3. dílu, nic nefunguje. Albus a Severus ukořistí obraceč času a vydávají do minulosti, aby zachránili Cedrica Diggory. Jejich obraceč je poněkud porouchaný, a dokáže je vrátit v čase pouze na 5 minut. Nevím jestli jsem něco v knize nepostřehl, ale tento fakt se ke konci úplně ignoruje. Díky svému nedbalému působení v minulosti se vytvářejí různé časové linie, většinou horší než ty předchozí.
 
Spíše než další pokračování, působí nová kniha jako by ji napsal oddaný fanoušek, který se do ní snaží nacpat co nejvíce narážek. Nevěřím tomu, že by Rowlingová napsala byť jen jedinou scénu, její jméno zde spíše působí jako marketingový tah, jinak pravý autoři budou asi ti dva pánové, jejichž jména si nehodlám pamatovat.
 
Naštěstí je kniha velice krátká, a ty nudné a blbé pasáže (kterých je většina) rychle skončí, aby se děj dostal do náznaku něčeho, co by mohlo být i celkem zajímavé, ale to skončí ještě rychleji. Určitě mnoho fanoušků bude rádo, protože se vrátí spousty oblíbených postav (i těch mrtvých), a je jich tu tolik, že jich tam, podle mě, chtěli nacpat co nejvíce, aby byl každý spokojený.
 
Rozhodně se nejedná o plnohodnotný díl, ale tato knížka nefunguje v žádném směru. A to jsem ještě ani nezmínil dějové zvraty, které jsou mimořádně hloupé a debilní. Když došlo k odhalení, kdo je hlavní záporák, říkal jsem si jestli to náhodou není chyba tisku. Kéž by to byla, ale autoři vše myslí naprosto vážně, a poslední třetina je už naprostý vtip, kdy se ani nesnaží zakrývat nesmyslnost a nelogičnost děje.
 
Uznávám, že začátek, kdy se vracíme do Bradavic, a setkáváme se starými známými je super, ale to trvá žalostně krátkou dobu, poté následuje jenom naprosté zklamaní. Budu se tvářit jako bych tento zcela zbytečný díl nikdy nečetl a jeho existenci hodlám ignorovat. Knihu bych doporučil jenom těm nejvíc hardcore fanouškům, kteří jezdí na různé tábory, oblékají se do hábitů a na starých košťatech hrájí famfrpál, pro ostatní je to nesmyslná četba.
 
 
 
J. K. Rowlingová - Harry Potter a prokleté dítě       50%
 
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kámo

(El, 29. 3. 2017 19:59)

Kámo čteš ty vůbec?

RE

(Mrkvička, 21. 2. 2017 21:22)

Musí se ocenit, že dobrý čtenář, čte i to, co není dobré, tím se mu zlepšuje cit pro dobrou knihu. Jen tak dál. :)

Re: RE

(Veday, 23. 2. 2017 18:49)

Děkuju :)

Souhlas

(Twinny, 20. 2. 2017 15:56)

Musím souhlasit. Jsem ráda, že díl nebyl napsat jako klasická beletrie, jinak bych ten paskvil nedočetla.

Re: Souhlas

(Veday, 20. 2. 2017 19:32)

Také jsem s tím měl docela problém :)

Souhlas vol 2

(Mrkvička, 20. 2. 2017 19:05)

Taky musím souhlasit. Prostě když je něco dobré má se to tak nechat a musíme si přiznat tolik dílů HP musí všem stačit. Tohle byla opravdu chyba.

Re: Souhlas vol 2

(Veday, 20. 2. 2017 19:31)

Souhlasím, velká chyba....snad další díly už nebudou :)